De ce să alegem medierea familială?

In cazul in care va confruntati cu neintelegeri familiale, cu o separare sau sunteti in pragul unui divorț, medierea va poate ajuta să reglementati aspectele privitoare la continuarea sau desfacerea casatoriei, copii, proprietati, finanțe , intr-o maniera legala, simpla, acceptabila pentru toate partile. Printre avantajele acestei acestei proceduri alternative de solutionare a conflictelor enumeram:
• Este mult mai rapida, mai puțin stresantă și de obicei mult mai ieftina decât solutionarea direct în instanță,
• Va permite să adoptati soluții pe termen lung, care sunt în interesul familiei,
• Permite familiilor să păstreze controlul asupra propriilor destine, în loc de a-l transfera instanțelor judecătorești,
motiv pentru care medierea este varianta de solutionare a conflictelor familiale recomandata de sistemele de drept din intreaga Uniune Europeana si SUA, in unele tari avand chiar caracter obligatoriu (partile nu se pot adresa instantei de judecata inainte de incercarea de rezolvare a conflictului pe cale amiabila).
In tara noastra medierea conflictelor familiale este reglementata de Legea 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator care la Capitolul VI - Dispozitii speciale privind medierea unor conflicte, prevede:
"Sectiunea 1 - Dispozitii speciale privind conflictele de familie
Art. 64
(1) Pot fi rezolvate prin mediere neintelegerile dintre soti privind continuarea casatoriei, exercitiul drepturilor parintesti, stabilirea domiciliului copiilor, contributia parintilor la intretinerea copiilor, precum si orice alte neintelegeri care apar in raporturile dintre soti cu privire la drepturi de care ei pot dispune potrivit legii.
(2) Intelegerea sotilor cu privire la desfacerea casatoriei si la rezolvarea aspectelor accesorii divortului se depune, de catre parti, la instanta competenta sa pronunte divortul.
Art. 65
Mediatorul va veghea ca rezultatul medierii sa nu contravina interesului superior al copilului, va incuraja parintii sa se concentreze in primul rand asupra nevoilor copilului, iar asumarea responsabilitatii parintesti, separatia in fapt sau divortul sa nu impieteze asupra cresterii si dezvoltarii acestuia.
Art. 66
(1) Inainte de incheierea contractului de mediere sau, dupa caz, pe parcursul procedurii, mediatorul va depune toate diligentele pentru a verifica daca intre parti exista o relatie abuziva ori violenta, iar efectele unei astfel de situatii sunt de natura sa influenteze medierea si va decide daca, in asemenea circumstante, solutionarea prin mediere este potrivita. Dispozitiile art. 54 sunt aplicabile in mod corespunzator.
(2) Daca, in cursul medierii, mediatorul ia cunostinta de existenta unor fapte ce pun in pericol cresterea sau dezvoltarea normala a copilului sau prejudiciaza grav interesul superior al copilului, este obligat sa sesizeze autoritatea competenta."

Titularul biroului de mediator are o experienta de peste 15 ani in materia dreptului familiei si va poate indruma pas cu pas in solutionarea litigiilor de acest gen intr-o maniera profesionista.

Contact

Programarea întâlnirilor se poate face telefonic sau prin email, de luni pana vineri, in intervalul orar 09:00 - 16:00 .

  • 0722 316 036
  • Aleea SUTER nr. 7A,
  • BUCURESTI, sector 4