Mediere litigii penale

Medierea penală este o practică restaurativă care presupune dialogul victimă-infractor. Niciuna dintre ele nu poate fi constrânsă să apeleze la mediere. Părțile nu sunt obligate să se informeze anterior cu privire la mediere și nu există nicio sancțiune pentru neparcurgerea acestei proceduri.
Conform prevederilor articolului 16, alin. 1 din noul Cod Penal: "acţiunea penală nu poate fi pusă în mişcare, iar când a fost pusă în mişcare nu mai poate fi exercitată dacă: ... a fost încheiat un acord de mediere în condiţiile legii."
Asadar, acordul de mediere împiedică începerea sau continuarea procesului penal, producând astfel efecte în ambele laturi ale procesului penal (sunt 30 de infracțiuni în Codul penal și alte infracțiuni din 7 legi speciale). Din punct de vedere procedural, dacă acordul intervine în faza de urmărire penală, procurorul oprește procedurile penale, pentru aspectele civile acordul putand fi supus validării prin autentificare la notar sau consfințire la instanță (căci procurorul nu are atribuții decât cu privire la acțiunea penală. In cazul in care intervine în faza de judecată, inculpatul va fi achitat și se va lua act de acordul de mediere care poate fi pus astfel în executare.
Procedura medierii este recomandata in cazul infractiunilor pentru care impacarea partilor inlatura raspunderea penala a faptuitorului printre care enumeram: Lovirea sau alte violenţe (art. 180 Cod penal); Vătămarea corporală (art. 181 Cod penal); Vătămarea corporală din culpă (art. 184 alin. 1 şi 3 Cod penal); Violarea de domiciliu (art. 192 alin. 1 Cod penal); Seducţia (art. 199 Cod penal); Furtul pedepsit la plângerea prealabilă (art. 210 Cod penal); Abuzul de încredere (art. 213 Cod penal); Distrugerea (art. 217 alin. 1 Cod penal); Tulburarea de posesie (art. 220 Cod penal); Nerespectarea măsurilor privind încredinţarea minorului (art. 307 Cod penal); Tulburarea folosinţei (art. 320 Cod penal), etc.
Mediatorul are o experienta de peste 6 ani in medierea litigiilor penale si va poate indruma intr-o maniera profesionista.

Contact

Programarea întâlnirilor se poate face telefonic sau prin email, de luni pana vineri, in intervalul orar 09:00 - 16:00 .

  • 0722 316 036
  • Aleea SUTER nr. 7A,
  • BUCURESTI, sector 4